Yazar Sara Gül Turan Hayatını Anlattı…

Yazar Sara Gül Turan Hayatını Anlattı…

Yazar Sara Gül Turan Hayatını Anlattı… 

Sevgili okuyucularımız röportajım; Türkiye’de önlenemez yükselişini sürdüren Sara Gül Turan ile... Kendisi Araştırma - İnceleme, Deneme, Edebiyat kategorilerinde eserler yazmış bir yazardır. Yazarın tüm eserleri Türkiye’de ve Avrupa’da çok satanlar listesinin üst sıralarında yer almaktadır.

-Merhaba Sara Hanım... Nasılsınız? Sizi şahsi ve mesleki kişiliğiniz ile okuyucularımıza tanıtabilir miyiz?

Elbette tanıta bilirsiniz. Bundan gurur duyarım. Şimdi den kaleminize yüreğinize sağlık. Çok teşekkür ederim

-Yazar olmadan önceki mesleki ve genel hayatınızı anlatır mısınız?

Efendim Yazar olmazdan önce Almanya da ticaret anlamında birçok iş dalında yatırımlar yaparak ticaret ile uğraştım. Bir Kaset Fabrikam var idi Avrupa başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerine Vehas kaset Betekam kasetler üretip ihracatı yapmakta idim. Sonra Alman Hava Yollarında uzun süre hostes olarak görev yaptım. Ardından evlendim ve bu evlilikten bir kızım var

-Yazı yazmaya ne zaman başladınız? Sizi yazmaya yönlendiren ne olmuştu?

Ben çocukluğumdan beri kitap okumayı araştırmayı seven bir yapıya sahiptim. Eren Köy Kız Lisesinde iken de bu yönümle hocalarımın ve arkadaşlarımın dikkatini çekiyordum. Almanya da okumaya araştırmaya devam ederken ilk tanıdığım yabancı yazar ve sonra kadim dostum olan Hans-Günter Wallraff, Alman araştırmacı gazeteci yazar ile tanıştım.  İlk kitabım 3 ayrı dilde yayımlanan "GÜLÜN DİKENİ" Gerek Avrupa da gerek Türkiye'de adeta yok sattı ve büyük ilgi gördü.

-Yazar olup kitap yazmak için eğitim almak gerekiyor mu? Yoksa yetenek mi ön planda oluyor?

Yazar olmak için çok ama çok okumak araştırmak gerekiyor. Herkes elbette yazar olamaz. Bilgi dağarcığınız dolu olmalı Yetenek, üretmek çok önemli. Ürettiğiniz ve yazmak istediğiniz konuları iyi araştırıp sonra onları senaryo misali kağıda dökmek akışı sağlamak elbette yetenek işi, Ben de bunu en iyi yapanlardanım diye düşünüyorum. Eğitim önemli görgü kuralları önemli ve sabır önemli bir unsurdur. Pes etmeden hedeflediğiniz kitaba ulaşana kadar…

-Kitaplarınızı yazarken etkilendiğiniz bir Yazar oldu mu? Şu Yazar beni etkiledi diyebilir misiniz?

Yerli ve yabancı yüzlerce yazarın kitaplarını okudum araştırdım. Ben önce kendim olmayı öğrendim elbette birçok yazar ilgimi çekti ama ben ayrıksı olmalıydım, ben farklı olmalıydı. Bunu da becerdim. Yani hiç bir yazardan feyz almadım. Ve etkilenmedim. Sadece hırs yaptım bir gün en iyisi ben olacağım dedim ve olduğuma da inanıyorum

-Ne tür kitaplar yazıyorsunuz? Tema oluştururken faydalandığınız soyut - somut veriler nelerdir?

Gülün Dikeni farklı bir roman içinde kendim de var başkaları da genellikle Roman tarzı ve araştırmaya dayalı özel hayat hikâyelerini kaleme alıyorum. Eğer birinin hayatını yazacaksam yine kurguyu ve akışı ben belirlerim. Hedef göstermeden. İzin alarak yazarım somut verileri de kendim araştırarak belgeleyerek ortaya koymaktayım.

-Temanızı oluşturan canlılara karşı duyarlı projeleriniz oldu mu?

Kesinlikle tüm canlılara özellikle hayvanlara karşı çok duyarlı ve hassasım. Eğer sizin kaynağınız insan ve hayvan ise onları iyi tanımak onlarla iyi ilişkiler kurmak gerekmekte, Zaten insan oluşumumuzun gereğidir insanca yaşamak ve yaşatmak.

-Siz tarz
ınızı nasıl tanımlıyorsunuz ve kitaplarınızın teması ile ilgili vermek istediğiniz mesaj nedir?

Evet, benim tarzım diğer yazar dostlarımdan çok farklı, ben bir atın hayatını yazıyorsam at ile insan arasındaki ilişkiyi dostluğu önce kendim test ederek yaşayarak kaleme alıyorum. En önemli mesajım hayvanları çok sevelim ve onları anlayalım. Sonra insan olduğumuzu unutmadan insan gibi yaşamayı ve kanatkar olmayı kendimize ilke edinelim.

-Kitap yazma sanatınızı icra ederken detay çalışma yapmanız gerekiyor mu?

Kesinlikle detaycıyım ve kesinlikle detay araştırması yaparım. Çünkü yazacağınız kitap detaysız, düzensiz olur ise okuyucularınız sizi karma karışık hisseder. Buna mahal tanımamak için ince eler sık dokurum.

-Türkiye’de yazarlar ne durumda? Yazarlara karşı gerekli ilgi ve bilgi var mı?

Efendim İşte bu çok önemli bir soru. Bir ülkenin büyüklüğü okumaktan ve eğitimden geçer. Bizim ülkemizde bakarsanız herkes Üniversite mezunu ama kitap okuma sayısı Avrupa ve dünya ülkelerinin çok gerisinde.  Bu da halk nezlinde ve bazı toplumlarda şunu gösteriyor. Getiriyor her önüne gelen yazar olmuş ibaresini, Bu yüzden ilgi da az alaka da çünkü yazmanın ne kadar zor olduğunu bilselerdi yazara hak ettiği kıymeti ve önemi verirlerdi. Aylarca uğraşıp bir kitap çıkartıyorsunuz, onu tanıtmak ayrı dert reklamı ayrı dert ve satılması ayrı bir dert.

-Etkilendiğiniz veya örnek aldığınız yazarlar var mı? Varsa size faydalı oluyorlar mı?

Etilendiğim ve ilgi duyduğum bir yazar yok. Zaten bu piyasa da kimse de kimseye fayda sağlamaz, adeta basın camiası gibi herkes bir birini kıskanır ve o çok sattı ben az sattım o çok ekranda ben neden yokum gibi dert; tasa içindeler.

-Kendinizi kitap yazmak için şartlandırır mısınız? “Günde şu kadar zaman harcamalıyım” vakit değerlensin gibi bir düşünce ile mi yazarsınız? Yoksa gerçek duygu ve düşünceleriniz ile mi konuya adapte olursunuz?

Kitap yazmak beste yapmak, gibi şarkı söylemek gibi benim dünyamda öyle bir şartım ve kuralım yok ruh halim onu ne kadar yazmamı emrederse yazarım. eğer sıkıntılı bir durumum var ise anında kalemi bırakıp kendimi ödüllendirme yoluna giderim, Örneğin yemek sinema, tiyatro gibi Sonra gelir kalemimi öperek yazmaya başlarım,.ve hep kendi düşüncelerimi hep kendi fikirlerimle yaptığım araştırmaları harmanlar yoluma devam ederim.

-Yazd
ığınız kitaplardan gelir sağlıyor musunuz? Malum Türkiye’de özellikle de büyük şehirlerde oldukça sayıda bu konuda sanatını icra eden kesim var... Tabii çeşitlilik farklılık yaratıyor...

Şu ana kadar onlarca kitap yazarak okuyucularıma ve topluma sundum. Bir Gülün Dikeni isimli kitabımdan iyi kazandım. Ondan sonrakiler sadece kendi masraflarını çıkardı. Genellikle hep cep ten harcayarak fedakârlık yaparak yazarlık hayatımı sürdürüyorum.

-Kitabınızın başarılı olabilmesi için sizce olmazsa olmaz koşul nedir? Olmazsa olmazı insanların kalplerine mi hitap etmeli?

Bir esirin okunması için önce akıcı etkileyici ve romantik, ya da halkı ilgilendiren konular olmalı. Ben zaten her kitabımı halkın kalbine inerek kaleme alıyorum. Bu yüzdende her kitabım hem büyük ilgi görüyor, hem de birçok kitaptan fazla satıyor.

-Yazdığınız kitaplarınızın tanıtımını nerelerde yapıyorsunuz? Tanıtım konusunda sıkıntı oluyor mu? Olursa; yardımcı olacak şahıs ve merci oluyor mu?

Evet, bu konu ülkemizde büyük bir sorun. Ya iyi bir basın danışmanınız olacak yada siz yapacaksınız. Ben genellikle kendim sosyal medyadan yapıyorum. Ya da sizin gibi can dostlarımın manevi destekleri ile tanıtıyorum. Çünkü bir kitap tanıtımı reklamı için bile kucak dolusu para harcamanız gerekir.

-Yakın dönemde eser tanıtımınız var mı? Kitap sergilerinde etkilendiğiniz yazarlar oluyor mu?

Yakın dönemde özel bir programım yok. Zaten Kitap Fuarlarına elimden geldiği kadar katılarak oralarda imza günleri düzenliyorum. 2 ay sonra Fethiye de bir imza günümüz olacak.

-Yazar camiasında malum sosyal projelere katkı sağlayan yayın sergileri yapılırken sanatçıya destek oluyor mu?

Hayır, bu konuda kimse kimseye destek olmuyor. Çünkü herkes kendi derdini zor aşar durumda. Ama ben birçok sosyal projelere halk nezlinde destek oluyorum karınca kararınca…

-Yurt dışında kitap tanıtım sergisine katılım yaptınız mı? Daha fazla ilgi nerede oldu?

Evet, özellikle Almanya başta olmak üzere birçok ülkede kitap tanıtım Fuarlarına katıldık ve kitaplarımızı orada yaşayan vatandaşlarımızla da buluşturduk.

-Türkiye’de yazarlara duyarlılık ne durumda? Nasıl değerlendirebilirsiniz? Malum son yıllarda inanılmaz bir akım var...

Dedim ya okuyan kesim biliyor yazarların halini ve içinde bulundukları zorlukları, Biz sanatçılar ya da oyuncular gibi sahneden para kazanmıyoruz. Duyarlı okuyucularımızda var kitap alalım eve koyalım görende kitap okuyor diyenlerde var.

-Malum Yazarlar bazı dönemlerde yazdıkları kitabın konusuna dair sıkıntılar yaşamışlardır. Cezai müeyyideler olmuştur. Sizin bu tür sıkıntılı bir yaşanmışlığınız var mı?

Benim tarzım ve yazarlık yönüm farklı siyasi konuları genellikle yazmamaya çalışıyorum. Tıpkı basın sektöründe olduğu gibi 5 N 1 K kuralını uyguluyorum. Bu yüzden sıkıntı yaşamıyorum.

-Kısa zamanda gerçekleştirmeyi düşündüğünüz yeni bir proje veya tanıtım programı var mı? Kısaca yeni bir kitabınız çıkıyor mu?

Yakın zamanda Büyülü At Karma kitabımın Sinema filmini çekeceğim. Ve önemli bir kitap daha yolda bunu size özel olarak söylerim, şimdilik sır kalsın.

-Son kitabınız şimdiden hayırlı olsun diyerek eklemek istedikleriniz var mı diye soruyorum?

Ben size minnettarım ve çok teşekkür ediyorum. Halkımı vatandaşlarımızı kitap okumaya davet ediyorum. Hayvan haklarına uymalarını rica ediyorum. Kadına şiddete duyarlı olmaya davet ediyorum. Ve çocuk istismarlarının bitmesini istiyorum.

 

Yazar Sara Gül Turan Hayatını Anlattı…   1
Yazar Sara Gül Turan Hayatını Anlattı…   2
Yazar Sara Gül Turan Hayatını Anlattı…   3
Yazar Sara Gül Turan Hayatını Anlattı…   4
Yazar Sara Gül Turan Hayatını Anlattı…   5
Yazar Sara Gül Turan Hayatını Anlattı…   6
Yazar Sara Gül Turan Hayatını Anlattı…   7
Yazar Sara Gül Turan Hayatını Anlattı…   8
Yazar Sara Gül Turan Hayatını Anlattı…   9

Bülten

Sanat ile ilgili gerçekçi gelişmelerden haberdar olmak için
e-bültene üye olun.

Please place your phone in an upright position.