Ressam-Yazar-Şair Yeşim Kale İle Sanatçı Kimliğine Dair Röportaj

Ressam-Yazar-Şair Yeşim Kale İle Sanatçı Kimliğine Dair Röportaj

Ressam-Yazar-Şair YEŞİM KALE ile Sanatçı Kimliğine Dair Röportaj

Sevgili okuyucularımız; çok yönlü sanatı ve içten sevecen yaklaşımlarıyla Sanatçı Yeşim Kale ile sanatına dair yaptığım röportajı siz değerli okuyucularımız ile paylaşmak isterim...

Renklerin Aşkı” adını verdiği ilk Solo Sergisi ile dikkat çeken Yeşim Kale konuğum oldu. Kendi takı tasarımları ve yaptığı resimlerle ilginç bir tarz sergileyen Yeşim Kale ile resimleri ve sergileri hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.  

Sayın Yeşim Kale’nin vereceği cevaplar sanatseverlerini memnun edeceğini biliyor ve kendisine başarılar diliyorum...

Sorularıma başlamadan önce; Teknolojinin geliştiği ve evrildiği, aslonan ve sanal gerçeklik arasındaki farkı anlamaya çalıştığımız şu dönemde Sanatçı Yeşim Kale kendisine renkler ile Çağdaş Sanatın dışavurumunu soyut objelerle “başka” bir dünya çizerek kendisine bir kaçış yarattığını söylüyor.

İzleyiciyle arasındaki köprüyü “Tuvalimdeki her şey benden özgün bir görüntü olmalıydı ama seyredenlerin de kendinden bir şeyler bulması ve iletişim kurması için bildikleri öğeleri içermeliydi” diyerek özetleyen sanatçı “Renklerin Aşkıyla” kendimizi tanıyabiliriz. “Tıpkı aşıkların birbirine ayna olması gibi” sözleriyle serginin adına naif bir gönderme yapıyor. 

Yeşim Hanım merhaba... Nasılsınız? Sizi tanıyabilir miyiz? Sanat hayatınız ne zaman başladı? Sizi resim sanatçısı olmaya yönlendiren ne olmuştu? Okuyucularımıza bahsederseniz duyarlılığınız önem arz edecektir...  

1972 Ankara doğumluyum. Özel Kalamış Lisesi’ni birincilikle bitirdim ve İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunuyum. Meslek pratiğimi 20 yıl icra ettikten sonra babamın vefatı sebebiyle bıraktım ve erken emekli oldum. 2015 ten beri tasarım ve sanat ile meşgulüm. 1996-2004 yılları arasındaki evliliğimden bir kızım var ve şu an sadece işime ve sanatıma aşkla bağlıyım. 2011 yılında “Sultanların Aşkı” adlı bir araştırma-kurgu hikâye kitabım çıktı, Kültür Bakanlığı tarafından satın alınan kitaplardandır. Gerek yazarlık, gerek tasarımcılık ve sanat, çocukluğumdan beri hep vardı ancak hobi olarak ilgileniyordum. Çünkü ailem bunları hobi olarak görürdü, iş olarak izin vermedi. Özellikle babam, harika peyzaj resimler yapar, onları sadece çerçeveletip eve asardı. Çok yetenekli ve şarkı sözleri yazabilen biriydi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Uzmanlığı Bölümü’nden mezundu, tekstil tasarım ve ticareti ile meşguldü. Kot kumaşı Türkiye’ye getiren ilk tüccarlardan biridir, dikişsiz jean pantolonun mucididir. Ben diş hekimliği mesleğini yaparken de hastalarıma muayenehanemde sergiler yapar, onlar için yararlı bilgiler veren dergileri ve takı tasarımlarımı hediye ederdim. 2016-2018 yılları arasında Kariyer Eğitim Kurumları’nda Yaratıcı stil eğitimi ve tasarımcılık konusunda teknik resim eğitimi aldım. Mücevher tasarımcılığı konusunda, Yeşim Yüksek, Murat Niş, Sabrına Fresko’dan atölye eğitimi aldım. Ancak, profesyonel olarak tasarım ve sanat, 2018 yılında adımın marka patentini alıp ofis ve internet satış sitesi kurmam ile başladı. Kâğıt üzerinde, resim ve tasarımlarımı yapmama rağmen, büyük tuvallere resim yapmaya 2020 Ağustos ayında başladım. Akrilik boyayı çok sevdim, sabırsız mizacıma çok uygun bir boyaydı. Resmi sevmeme rağmen, kokusu ve hızlı kurumaması yüzünden yağlı boyayı sevmiyordum, bu yüzden akrilik boya tercih ettim. Şu anda malzeme olarak akrilik boya ile birlikte kokusuz su bazlı yağlı boya da kullanıyorum. Yaratıcı ve özgün bir sanat yapmak istiyordum ve iki buçuk yıllık sanat kariyerimde hayli yol aldım. Yurt dışında müzeleri gezip ünlü sanatçıların eserlerini yakından görme şansına sahip oldum. Paris ve Türkiye’de pek çok karma sergi ve fuara katıldım. Altı solo sergi yaptım. Kuzguncuk’ta ilk stüdyo galerimi açtım. Şu anda Teşvikiye’deki stüdyomda çalışmalarıma devam etmekteyim. 

-Ressam olmak için eğitim almak gerekiyor mu?

Temel teknikler, kullanacağınız boyaları tanımak, metod öğrenmek, deseni çizmek için evet, gerekiyor. Ama bunun üniversite düzeyinde olması gerekmiyor. Çünkü sanat, bilimsel bir meslek değil; hatta şöyle diyebiliriz, insanın içinden gelen bir yetenek ve zevk… 

 -“Ulaşılabilir ve özgün sanat” deyimiyle kısa sürede eserler yapmış ve sergilere katılmışsınız... Hangi sergilere katılım sağladınız?

KARMA SERGİLER

-La Visione Art Gallery “Love To Her”. 

07-17 Eylül 2020

-Galery Next “Shiny” 13-20 Ekim 2020

-Galery Next “Splendid II” 

27 Ekim-03 Kasım 2020

-La Visione Art Gallery “Chance” 

05 Kasım-15 Kasım 2020

-La Vision Art Gallery “The Memories”

17 Kasım-27 Kasım 2020

-La Vision Art Gallery “The Opportunity”

11 Aralık -21Aralık 2020

-Galery Next “New Year Hope”

22 Aralık-30 Aralık 2020

-Galerie de Colombier Paris

“Hello istmas” 

21-31 Aralık 2020

-La Vision Art Gallery “Golden Year”

23 Aralık 2020-02 Ocak 2021 

-La Vision Art Gallery “L’amour”

15-25 Şubat 2021

-La Vision Art Gallery “Elegance”

8-17 Mart 2021 

-La Vision Art Gallery “Four Seasons”

15-19 Mart 2021 

-Santa Maria Draperis Church

12-21 Nisan 2021

-La Vision Art Gallery “Chance”

15-21 Nisan 2021

-Next Gallery “Dostlar Bizi Sergide Görsün”

-Galerie de Colombier Paris

“istmas”22Kasım-31 Aralık 2021

-Goya Art Community “Re”

Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi

17-24 Eylül 2022

-Galerie Daniel Hanemian Paris

“Ortensia”14-20 Kasım 2022

SANAT FUARLARI

-7-11 Kasım 2021 IAAF SANAT FUARI 

Harbiye Kültür Merkezi-İstanbul

-15-22 Şubat 2022 PARİS ÇAĞDAŞ SANAT FUARI

ART CAPITAL PARIS

Grand Palais Efemiere-Paris

-Mart 2022 ART ANKARA

Congressum Ankara

-Mayıs 2022 ART CONTACT

Yenikapı Avrasya Sanat ve Gösteri Merkezi-Istanbul

-21-23 Ekim 2022 Louvre Carousel Paris Art Shopping

-16-20 Kasım 2022 3. IAAF Sanat ve Antika Fuarı - Lütfi Kırdar Sergi Sarayı 

SOLO SERGİLER

  • “Renklerin Aşkı” La Visione Art Gallery 

30 Kasım-9 Aralık 2020

  • “Sergi” Cafe Arte Üsküdar- Çengelköy

18 Aralık 2021-22 Şubat 2022

  • “Kar Fırtınasında Bahar Çiçekleri”

Yeşim Kale Art Gallery-Kuzguncuk

29 Ocak 2022-06 Mart 2022

  • “Renklerin Yazdığı Hikayeler”

Yeşim Kale Art Gallery-Kuzguncuk

26 Mart 2022-24 Nisan 2022

  • “Renkli İnsanlar, Siyah Beyaz Sözler”

Yeşim Kale Art Gallery-Kuzguncuk

07/Mayıs/2022-07/Haziran/2022

  • Yeşim Kale Tasarım Takı Sergisi

24 Haziran 2022-30 Haziran 2022

  • “İnsandaki Kainat”

Yeşim Kale Art Gallery-Kuzguncuk

01/10/2022-15/10/2022

-Resim alanında kendini geliştirmek isteyen kişilere ne tür önerilerde bulunursunuz?

Öncelikle ne istediklerini bilip sanat yolculuklarına geç kalmasınlar.

Teknik öğrenmek için bir kursa başlasınlar. 

Yeteneklerini geliştirmek için hep resim yapsınlar. 

Beğendikleri ressamların hayatlarını ve resimlerini araştırsınlar.

Sergilere ve fuarlara katılsınlar, izleyici ve sanat eleştirmenlerinden çekinmesinler, göz önünde olsunlar.

-Açmış olduğunuz solo sergileriniz sanatsal gelişiminize etkili ve faydalı oldu mu?

Tabii ki oldu. İki sene içinde yedi solo sergi gerçekleştirdim. Bu üretme hızınızla ilgili… Bir ressam, istediği kadar solo sergi açabilir bence, beklemek bana göre zaman kaybı… Ama demlenerek solo sergi açmak isteyen ressamlara da saygım var, seçimlerimiz ne hissettiğimizle ilgili…

-Yeni açmış olduğunuz Sanat Galerisi’nde ne zaman sergi açılımınız olacak? Sizi takip edenlere bilgi vermiş olacaksınız…

İlk sergimiz, açılışımızla birlikte olacak. Bunun yanı sıra, eserlerini sergilemek isteyen sanatçı dostlarımla birlikte karma sergi düşünüyoruz. Ayda bir solo sergi benim tercihim… Üretiyorum çünkü…

-Türkiye’de katılmış olduğunuz sergilerde eserlerinize dair duyarlılığı nasıl görüyorsunuz? 

Benim eserlerim, içinde birçok hikâye barındırıyor. Bu hikâyeleri çözmek için iyi bir kitap ve resim okuyucusu olmak gerekiyor. O yüzden ilk başlarda farklı geliyor. Ancak beğeniliyor. Yurt dışında sadece soyut dışavurum tablolarım ilgi görürken, yurt içinde hikâyesi olan figürleri deforme ettiğim resimler beğeniliyor. İzleyicinin kültürel birikimi, psikolojisi ve bakış açısıyla ilgili bence…

-Sizin bir de yazar yönünüz var... Eğitim döneminizde şiir ve makale yazma merakınız ile çeşitli dergi ve gazetelerde makaleleriniz yayımlanmış. Sonrasında kitaplar yazmışsınız bize bu yönünüzden bahseder misiniz?

Çocukluğumdan beri yazmaya ve şiire eğilimim vardı. Çok okuyan biriyim. Haftada iki üç kitabı aynı anda okur, bitiririm. Yazma da içimden gelen bir istek ve yetenek…

Yazdığım zaman kendimi çok daha iyi ifade ettiğimi düşünüyorum. Yanlış anlamalar olmuyor. Ses tonuma göre değerlendirilmiyorum. Bu da beni çok mutlu ediyor. Okul yıllarımda duvar gazeteleri, diş hekimliği mesleğim boyunca çıkardığım dergiler, 2010 da yazdığım bir kitap ve şu an tamamlamaya çalıştığım iki kitap projem var. Sosyal medyada paylaştığım metinlerin yüzde doksan dokuzu bana aittir.

-Yurt dışında sergiye katılımınız var mı? Nerelerde katıldınız?

Evet, Paris’te dört karma sergi ve iki fuara katıldım. Art Capital Parls, Grand Palais Ephemiere’de, Art Shopping Paris fuarı Louvre müzesinin Carousel bölümünde gerçekleşti. Karma sergiler de Paris Galerie Daniel Hanemian da…

-Türkiye ve dış ülkeler arasındaki sanat akımını nasıl değerlendiriyorsunuz? Fark hangi boyutta?

Dış ülkeler, bütün sanat akımlarını yaşamış ve sergilemiş. Dünyada kabul görmüş Çok büyük ressamlar ve heykeltraşlar çıkarmış. Şu an çağdaş sanat orada çok popüler… Türkiye, batı sanatında çok yeni sayılır. Modern sanat seven bir ülkeyiz. Çağdaş sanat evlerde ve işyerlerinde yeni yeni ortaya çıkıyor. Genellikle dekoratif sanat tercih ediyoruz. Hâlbuki çok iyi sanatçılarımız var. Paris akımının etkisiyle soyut resim yapan sanatçılarımız olmuş ama bunların çok azı dünyada biliniyor. Çok çalışmamız ve yetenekli sanatçıları desteklememiz şart…

-Sanatınızın tanıtımını yaptığınız medya hesabınızı yazarsanız faydalı olacaktır?

@yesimkaleart

-Yaptığınız sanat ilgi görüyor... İzlenimlerinizden bahseder misiniz?

Ben bir hikâye anlatıcısıyım. Bunu resim ve renkler ile yapıyorum. Tematik sergiler yaptım. Çok ilgi gördü. Demek ki, insanlar aynı tarzda resimleri, baskı yapılmış gibi aynılaşmış eserleri görmekten çok, onlara farklı hissettirecek, duygularını ortaya çıkaracak resimler görmek istiyor. Benim satın alınan tüm resimlerimin bir hikayesi vardı. Ona baktıkça hislerine tercüman olan resimleri seçiyor ve alıyorlar.

-Sanat hayatınızda ödül aldınız mı? Bahseder misiniz?

Evet, Yeni Ekonomi Dergisi beni yılın ressamı seçti. Hızlı bir şekilde sanat dünyasına girişim, Paris’te gerçekleştirdiğim sergiler ve katıldığım fuarlar nedeniyle onur ödülü verdiler.

-Sanatseverlere bilgi olması için yakın zamanda gerçekleştirmeyi düşündüğünüz yeni bir proje veya sergi var mı?

Sanat adına projem çok… Bu yıl hem kendim, hem de eserlerini çok beğendiğim sanatçılarla ortak proje ve sergiler yapmayı düşünüyorum.

-Son olarak okuyucularımıza neler bildirmek istersiniz?

İçinizden gelen yoğun duyguları ve istekleri duymazdan gelmeyin. Cesaretli olun ve yeteneklerinizi değerlendirip, ortaya çıkarın. Saklanmayın. Çünkü öncü insanlara yetenekleri, bunları gizlemeleri için değil, diğer insanlara vesile olmak için verilmiştir. Eğer bunu yapmazsanız, tıpkı Hz. Yunus gibi bir balinanın karnında dolaşırsınız. Oradan çıkmak için Yunus a.s nasıl dua ettiyse( ben kendime zulmettim, affet Ya Rabbi!) siz de saklanmaktan vazgeçin. Yapmanız icap edenleri yapın! Kendinize zulmetmeyin, yeteneklerinizi toprağa gömmeyin.

 

Ressam-Yazar-Şair Yeşim Kale İle Sanatçı Kimliğine Dair Röportaj 1
Ressam-Yazar-Şair Yeşim Kale İle Sanatçı Kimliğine Dair Röportaj 2
Ressam-Yazar-Şair Yeşim Kale İle Sanatçı Kimliğine Dair Röportaj 3
Ressam-Yazar-Şair Yeşim Kale İle Sanatçı Kimliğine Dair Röportaj 4
Ressam-Yazar-Şair Yeşim Kale İle Sanatçı Kimliğine Dair Röportaj 5
Ressam-Yazar-Şair Yeşim Kale İle Sanatçı Kimliğine Dair Röportaj 6
Ressam-Yazar-Şair Yeşim Kale İle Sanatçı Kimliğine Dair Röportaj 7
Ressam-Yazar-Şair Yeşim Kale İle Sanatçı Kimliğine Dair Röportaj 8

Bülten

Sanat ile ilgili gerçekçi gelişmelerden haberdar olmak için
e-bültene üye olun.

Please place your phone in an upright position.