Ressam-Heykeltraş Ali Erol İle Sanatına Dair Röportaj

Ressam-Heykeltraş Ali Erol İle Sanatına Dair Röportaj

Ressam-Heykeltraş ALİ EROL ile Sanatına Dair Röportaj

Sevgili okuyucularımız; İnstagram sayfasındanmartsanatresimatölyesi profil kimliği ile Ressam Ali Erol ile yapmış olduğum sohbeti sizlerle paylaşıyorum. 

- Ali Bey merhaba... Nasılsınız? Martsanatresimatölyesi profili olarak sizi tanıyabilir miyiz? Bize kendinizi tanıtır mısınız?

Ali Erol ben. 1970 yılında Malatya’da doğdum. 1990-92 İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Bölümü, 1992-96 yıllarında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü ve 1997-2001 yılları arasında ise Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde eğitim gördüm. Tezimi dışa vurumcu resimde figür-mekan ilişkisi üzerine yaptım.

1994-96 yılları arasında Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un yanında heykel çalışmaları yaptım. Bir dönem Malatya ve Mersinde, üniversitelerin Güzel Sanatlar Bölümüne öğrenci hazırladım. Bu dönemlerde çeşitli sergilere katıldım. 2007’ de Ankara’da Mart Sanat Resim Atölyesi’ni açtım. Halen Ankara’da kendi atölyemde çalışmalarımı devam etmekte ve eğitim vermekteyim.

- Martsanatresimatölyesi profil kimliğiniz tanıtımda faydalı oluyor mu?

Mart Sanat Resim Atölyesi yıllardır eğitim vermekte. Binlerce insanın hayatına bir şekilde dokunmuş oluyorum ve de bunun güzel dönüşü olmakta, bu gurur verici bir şey.

- Eğitim ve akabinde ulaşmış olduğunuz kariyeriniz nasıl gerçekleşti?

Önemli hocalardan ders aldım. Zafer Gençaydın, Veysel Günay, Cebrail Ötgün, Mehmet Aksoy gibi. Bu birikimleri de kendimde harmanladığımı düşünüyorum.

- Mesleki kimliğinizden bahseder misiniz? Neler yapıyorsunuz?

Ben ressam ve heykeltıraşım. Daha çok karakalem çalışmaları ve de desen üzerine yoğunlaştım. Akademide ilk öğrendiğim şey “desen sanatın namusudur” olmuştur.

- Sanata dair vermiş olduğunuz kurslar faydalı oluyor mu? Gözlemleriniz nelerdir?

Tabii ki. Öncelikle öğrencilerin görsel yönünün gelişmesi ve de kendilerini ifade etme yönünde anlatım dili oluşturmalarında yardımcı oluyorum.

- Güzel Sanatlara dair duyarlılıkların geri dönüşleri olumlu sonuçlar veriyor mu?

Güzel sanatlara öğrenci hazırlarken akademik bir eğitim veriyorum. Sağlam bir desen eğitimi öğrencilerin diğer disiplinlerde çalışma yapmalarını daha da kolaylaştırıyor.

- Sanat topluma bir mesaj vermeli mi? 

Sanatçı toplumun bir parçasıdır. Yaşadığı coğrafyada ve yaşadığı olaylar sanatçı tarafından sahip olduğu bir disiplinle ortaya çıkan bazen bir yazıdır, bazen bir renktir, bazen de bir sestir.

-Aldığınız sanat eğitimini, artıları ve eksileriyle değerlendirir misiniz? Sizce sanatçı olabilmek için sanat üzerine eğitim almak yeterli ve gerekli midir?  

Sanat eğitimi tabi ki önemlidir ama her eğitim alan sanatçı olamaz. Ruh ve duyguda önemli ve tabi ki özgün olmalı.

-Sanatın iyileştiren ve bütünleştiren gücü hakkında ne söylemek istersiniz?

Sanat yapan biri sadece sanatına odaklandığında günlük hayatın birtakım sorunlarını öteler. Kendini dinlendirir ve de bazen kendini yeniler. O nedenle iyi ki sanat var.

-Sanat atölyeniz var… Kaç yıldır çalışmalar yapıyorsunuz? Bu süre içinde bir de heykeltıraş olarak neler yaptınız?

30 yıla yakın bir süredir sanat atölyem var. Bir dönem üniversitede heykel dersleri de aldım. Mehmet Aksoy’un İzmir-Selçuk’taki “Kurtuluş Yolu” anıtı çalışmasında beraber çalıştık.

-Yakın dönemde kursiyerleriniz ile yapmış olduğunuz sergi açılışınız oldu mu? Çalışmalarınızın size ve kursiyerlerinize geri dönüşlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

En son 3-4 yıl önce eski öğrencilerimle “AnKarakalem” sergisi açmıştık. Müthiş geri dönüşler oldu, güzel paylaşımlar yaşadık ve yeni planlar yaptık. Pandemi nedeniyle biraz ertelendi ama Nisan ayında tekrar sergi planımız var.

- Göstermiş olduğunuz tüm performansların geleceğe dair hedefleri nelerdir? Taleplerinizde sizi gerçeğe ulaşmanızda yardımcı olan bir güç var mı?  

Geleceğe dair hedeflerim, yaşadığım sürece kendimi her anlamda geliştirmek ve birikimlerimi öğrencilerimle paylaşmak. Toplumsal gelişmeleri sanat diliyle paylaşmak. Üretimde en büyük güç meslek sevgisi ve bununla birlikte güzel dönüşlerin olması.

-Sizce sanat kim için ya da ne içindir?

Sanat biri ya da birileri için yapılmaz. Sanat içten gelen dışa vurma dürtüsüdür. Bunu izleyiciye sunarsınız. Beğenilir veya beğenilmez.

-Sanatın iyileştiren ve bütünleştiren gücü hakkında ne söylemek istersiniz?

Sanat bir nevi iç dünyamızla oynamak ve vakit geçirmektir. Dış dünyadan arınmaktır bir bakıma. Bu da ruh sağlığı için önemlidir. Sanat yapan insanlar bir noktada birleşir. Bu röportajda olduğu gibi J

-Ne tür resimler yapıyorsunuz? Tema oluştururken etkilendiğiniz konu oldu mu?

Daha çok desen çalışıyorum ya da karakalem işler yapıyorum. Bazen gerçekçi bazen dışa vurumcu. Ben resimin bir anda yapılıp bitmesini seviyorum. O an ki ruh halim değişiyor.

-Sanat tarihinde sizi etkileyen akımlar, dönemler hangileridir? Sanatçılar kimlerdir?

En çok Ekspresyonizm döneminden etkilendim. Egon Schiele en çok sevdiğim sanatçı. Edvard Munch, Gustav Klimt gibi sanatçılarda çok önemli. Zaten üniversitede tez konum da dışa vurumcu resimde figür-mekan ilişkisiydi.

-Katılmış olduğunuz sergiler vardır… Eserlerinize dair duyarlılığı nasıl görüyorsunuz?

Birçok sergiye katıldım. Ayrıca kendim de sergi düzenledim. Güzel tepkiler aldım. İnsanların meraklı oluşu kendimizi anlatmak için güzel bir avantaj.

- Malum yaşanmış olan Pandemi dönemi var! Çalışmalarınız ne durumdaydı? Etkisi oldu mu?

Pandemi süreci atölye çalışmalarımızı olumsuz anlamda çok fazla etkiledi. Özellikle öğrenmek isteyen katılımcılar bundan en fazla etkilenen kesim oldu. Atölye eğitiminin asla online olarak sağlıklı yapılacağını düşünmüyorum.

- Mesleki hayatınızın temposu,  şahsi hayatınıza etken oluyor mu?

Daha çok gençlerle çalışıyorum. Onları takip etmek, onlara yetişmek bir hayli zor ve yorucu ama çokta keyifli. Ayrıca heyecan verici onların hayatlarına dokunmak, süreçlerini izlemek. Çok güzel haz veriyor. Bizim belli bir mesai saatimiz yok, tatil de yok. Her an bir şekilde beraberiz. Ben de onlardan çok şey öğreniyorum. En iyi hocalarım öğrencilerimdir derim hep. En sevdiğim söz ise “Yaşasın acemilik!

- Kapsamlı kariyerinize eklemek istedikleriniz var mı?

Sanat güzeldir. Herkesin duyguları vardır. Bunu ifade etmek için mutlaka bir yol da vardır. Evrende mutlaka karşılık bulur ve tekrar döner.

- Ali beyokuyucularımıza son olarak neler bildirmek istersiniz?

 

Son olarak… Ve sanat diyorum.

Ressam-Heykeltıraş Ali Erol İle Sanatına Dair Röportaj  1
Ressam-Heykeltıraş Ali Erol İle Sanatına Dair Röportaj  2
Ressam-Heykeltıraş Ali Erol İle Sanatına Dair Röportaj  3
Ressam-Heykeltıraş Ali Erol İle Sanatına Dair Röportaj  4
Ressam-Heykeltıraş Ali Erol İle Sanatına Dair Röportaj  5
Ressam-Heykeltıraş Ali Erol İle Sanatına Dair Röportaj  6
Ressam-Heykeltıraş Ali Erol İle Sanatına Dair Röportaj  7

Bülten

Sanat ile ilgili gerçekçi gelişmelerden haberdar olmak için
e-bültene üye olun.

Please place your phone in an upright position.