Paris Sanat İzlenimleri İle Yeşim Kale
PARİS Sanat İzlenimleri ile Yeşim KALE
Yeşim Kale, Aralık ayında Paris’ deki sanat izlenimleri ile bize konuk oldu. Biz sorduk, kısa öz cevapları ile okuyucularımızı aydınlattı.
Merhaba Yeşim Hanım, Sanatın izinde Paris’e seyahat ettiniz. Bizlere Paris izlenimlerinizden bahseder misiniz?
5-12 Aralık 2023’te Paris’e gittik. İlk gün ARTCURIAL da müzayede öncesinde bir sergi gezdik. Bu müzayede evi, Şanzelize’de… Fransa’daki galeriler ve koleksiyonerlerden eser alıp müzayede ile satıyor. Kendine ait binanın giriş katında da beğenilen çağdaş sanat eserlerini sergiliyor.
Aynı günün akşamında Monet, Magritte, Lucio Fontana vb. sanatçıların eserlerinin satıldığını sayfasında duyurdu.
Paris’te müzeler ve galerilerde her daim sanat var. Özel sergiler, müze koleksiyonları en güzel şekilde sergileniyor.
Siz hangi müzelere gittiniz?
Biz öncelikle Louis Vuitton Foundation’daki Rothko sergisine gittik. Mark Rothko’nun pek çok müze ve koleksiyonerlerinden toplanan eserlerini yakından inceleme fırsatımız oldu.
Yine Musee d’orsay da Van Gogh sergisi vardı. Onun son dönemlerindeki eserlere yer verilmişti. Fakat rezervasyon yaptırmamıza rağmen neredeyse yüz metrelik sırada beklemektense içerideki müze koleksiyonu eserlere bakmayı tercih ettik. Açıkçası programımız çok yoğundu. Bu yüzden yakından göremedik, ancak Van Gogh’a gösterilen ilgiye yakından şahit olduk. İnsanlar yağmur yağarken o soğuk havada bekliyorlardı. Genel olarak Avrupa’nın sanatseverliğine hep şahit oldum. Gerek fuarlarda gerek müzelerde yoğunluk var.
Petit Palais’ta iki ayrı sergi vardı. Biz Le Paris de Modernite sergisini ziyaret ettik. 1905-1925 yılları arasında yapılmış modern resim ve heykeller, o zamanın kıyafetleri ve uçakları anlatan güzel bir sergiydi. Picasso, Robert-Sonia Delaunay, Modigliani, Chagall, Matisse, Tamara de Lempicka, Fernand Leger vb. sanatçıların resimlerini gördük.
Sonrasında Louvre Müzesi’ne gittik. Yine çok kalabalıktı, içeriye girebilmek için saatlerce bekleyen sanatseverleri gördük. Müze koleksiyon sergileri her zaman yoğun ilgi görmekte…
Yves Saint Laurent Müzesi ve Dior müzesine de gittik. Orada da Paris modasına yön veren bu iki markanın kıyafetlerini, aksesuarlarını görme şansımız oldu. En son gün de Palais de Tokyo müzesine gittik. Ayrıca tüm müzelerin kafe ve müze mağazalarına da ziyaret etmeden dönmedik.
Sizce Paris’te müzecilik anlayışı nasıl?
Öncelikle hem müzenin koleksiyonundaki eserler hem de dünyadaki diğer müzelerle yapılan iş birlikleri sayesinde, sanatseverler çok bilinen dünyaca ünlü ressam ve heykeltraşların eserlerini görebilme ve yakından inceleyebilme şansına sahip…
Ayrıca, müze mağazalarında mevcut eserlerin kitap, poster, fincan, takı, defter vb. şekilde resimlerin baskılarıyla yapılmış tasarımlarını uygun fiyatlara alabiliyorsunuz. Müze dolaşmaktan yorulanlar için şık kafeler ve restoranlar da var. Böylece, ziyaret edenlerin müzelerden güler yüzle ve öğrenerek ayrıldığını görebiliyorsunuz. Ayrıca bir turist olarak sanatla dopdolu kaliteli zaman geçirmiş oluyorsunuz.
Zaten Aralık ayında tüm Avrupa ülkelerinde yılbaşı pazarları ve süslemeler yer alıyor. Paris şehri bir açık hava müzesi gibi… Sokak ve caddeleri ışıl ışıl olunca, gezmek görmek ayrı bir mutluluk…
Çok teşekkür ederiz Yeşim Hanım… Sanat seyahatinizi bizlerle paylaştığınız ve okuyucularımızı sergiler hakkında bilgilendirdiğiniz için teşekkürler…
Ben teşekkür ederim. Konu sanat olunca, mutlulukla paylaşımlar yaparım. Sevgiler.