İzmir-Çiğli Ataşehir Sanat Merkezi Eğitimci ve Okul Kurucusu Mahmut Göde’nin Yaz Tatilinde Çocukların Neler Yapmalarına dair belirttikleri...
İzmir-Çiğli Ataşehir Sanat Merkezi Eğitimci ve Okul Kurucusu Mahmut Göde’nin Yaz Tatilinde Çocukların Neler Yapmalarına dair belirttikleri...
Yaz Tatilinde Çocuklar ne yapmalı?
Karnelerin alınmasıyla birlikte çocukların önünde uzunca bir tatil var. Peki bu yaz tatilini nasıl değerlendirebilirler.
Öncelikle ailelerin, karneleri pek çok kırık not ile gelen çocuklarımıza tatilini elinden alma cezasıyla cezalandırmamalıdır. Çocukların okul başarısının düşük olmasında pek çok etken vardır. Yeterince konsantre olamama, dikkat eksikliği, uyum problemi gibi etkenleri göz önünde bulundurmamız gerekli. Ailenin çocuğa tembelsin, sorumsuzsun, diğer çocukların notları çok iyi sen yapamıyorsun’ gibi cümlelerden kesinlikle kaçınmalıdır. Bu tarz söylemler çocuklar üzerinde özgüveni zayıflatan ve kendilerine olan güvenin daha da azalmasına sebep olmaktadır.
Tatil döneminde doğru bir çalışma programı ile çocukların eksikleri ve aynı zamanda iyi olduğu noktalara daha fazla zaman ayırmasını sağlayabilirsiniz.
Mutlaka bir Sanatsal faaliyetlere yönlendirilmelidir.
Örneğin piyano çalmaya başlayan bir çocuğun beynin birden fazla bölgesini çalıştırarak çok yönlü düşünmeyi ve bağlantılar kurmayı sağlar, beynin kullanımını geliştirir. Konsantrasyon sorununu iyileştirmeye yardımcı olur. Matematiksel zekasına ve hafızaya yardımcı olarak konuşurken diğer yaşıtlarına göre kelimeleri daha hızlı hatırlamasına belirgin bir şekilde etki eder. Bir yıl enstrüman çalan çocukların hafıza testlerinde enstrüman çalmayan çocuklara göre daha başarılı ve odak sahibi olduğunu gözlemleyebiliriz. Bütün bunları yanı sıra en önemli etkilerinden bir diğeri ise sosyalleşmesini sağlamasıdır. Diğer arkadaşlarıyla beraber müzik yapabilmesi, onlarla ortak bir etkinlik veya konser yapması kendine olan özgüvenini artırır. Aynı zamanda bir topluluk karşısında kendini ifade edebilmesini enstrüman sayesinde geliştirebilir.
Ekran bağımlılığının önüne geçer, oradaki zamanı enstrüman çalarak geçirmeye başlar.
Ebetteki bütün bunların dışında küçük yaşta enstrümana başlayan çocuklarda ileride meslek hayatlarına girdikleri zaman, kendilerine akademinin ve kendi mesleğinin dışında çok önemli bir özellik eklemiş olacaktır. Örneğin 5 yaşında piyanoya başlayan bir çocuk, 15 yaşına geldiğinde 10 yıldır çalmanın emeğiyle çok iyi bir piyanist olabilir.
Ebeveynlerimizin çocuklarımızı küçük yaşlarda bir enstrümana yönlendirmesi burada çok önemli ve unutmayalım ki kimin ne kadar nereye geleceğini bilemeyiz belki de bir yaz tatilinde hobi olarak başladığı kursu ileride onun mesleği olabilir.